Opaal

Echte opalen vs doubletten & tripletten

De eerste stap is om te weten of uw steen helemaal opaal is of een doublet of triplet . De belangrijkste verschillen tussen deze is dat doubletten bestaan ​​uit een massieve opaal verbonden met synthetisch materiaal , terwijl een echte opaal alleen maar bestaat uit opaal. Hier zijn enkele opvallende factoren :

Body Tone :

Zoek uit of de opaal transparant is of dat het een witte body-tone heeft. Als dit zo is kun je er vrij zeker van zijn dat het een massieve opaal is. Waarschijnlijk een witte of kristal opaal. Als het een donkere body-tone heeft dan is er een mogelijkheid dat het een doublet of triplet is doordat ze een donkere achterkant hebben waardoor ze een donkere body-tone krijgen.
 
Doublet                                                             Triplet

Zijaanzicht van een opaal

Als je naar de zijkant kijkt van de opaal check dan of je duidelijk zichtbare ‘lagen’ ziet. Opaal doubletten zijn een plak opaal vastgelijmd aan een donkere achterkant. Tripletten hebben dit ook maar hebben als bovenlaag nog een transparante laag.

 

De achterkant van de opaal

Kijk vervolgens naar de achterkant van de opaal. Als hier een zwarte of grijze harde plastic coating op zit dan is het waarschijnlijk een triplet aangezien ze hierbij vaak een stukje plastic op de opaal lijmen. Een doublet is iets moeilijker waar te nemen, omdat de achterkant vaak een stukje natuurlijk opaal is (zwart of kleurloos) of ijzersteen. De beste manier om te kijken of het een doublet is is door te kijken of de naad tussen de twee lagen perfect recht is of juist golvend. Als het door de mens aan elkaar gelijmd is moeten de lagen perfect recht zijn omdat je het anders niet mooi kunt lijmen.

 

Bovenkant van de opaal

Uiteindelijk kijk je naar de bovenkant van de opaal als deze er glasachtig uitziet gaat het waarschijnlijk om een triplet. Tripletten hebben een bovenlaag van hard doorzichtig plastic of kwarts, dus de opaal reflecteert anders dan wanneer je een natuurlijke opaal hebt. Je kunt dit ook herkennen door naar de zijkant van de opaal te kijken. Als je recht door de bovenlaag heen kunt kijken weet je dat dit plastic of kwarts is.

 

Gedragen opaal

Als je opaal troebel wordt nadat je hem een tijdje hebt gedragen is de kans groot dat het een doublet of triplet is. De steen wordt namelijk troebel doordat het na een tijd gedragen te zijn in aanraking is gekomen met water en andere dingen, hierdoor verslechterd de lijmlaag en kan het water toelaten tussen de lagen.

 

 

Synthetische opaal (of Gilson of Gibson)

Synthetisch opaal is opaal dat is gemaakt in een lab. Synthetisch opaal kan erg moeilijk te herkennen zijn als je niet al een hoop ervaring hebt. Waardoor Gibson opaal meestal te herkennen is, is door goed naar het patroon te kijken, als de steen in een lab gemaakt is zal het patroon veel heldere kleuren hebben in grote kleurvlakken. Het patroon is vaak te perfect en geordend, en kan er vaak uitzien als een
slangenvelpatroon. De beste manier om dit allemaal te vermijden is door je stenen te kopen van iemand die gekwalificeerd is.

Let op: Tripletten, doubletten of synthetische opalen kunnen goede vervangers zijn voor echte opalen, je moet je er alleen wel bewust van zijn wat je koopt en dus niet te veel betalen voor deze stenen.

Opaalsoorten:
Edelopaal:

 • Witte opaal : Een edelopaal met witte of lichtgetinte grondkleur en een bont kleurenspel.
 • Zwarte opaal : Een edelopaal met donkergrijze, donkerblauwe, donkergroene of grijszwarte grondkleur. Pikzwart is zeldzaam, en zwarte opalen zijn exclusiever dan witte opalen.
 • Opaalmatrix : Een bandachtige vergroeiing of schubachtige ingroeiing van edelopaal met of in het moedergesteente.
 • Boulderopaal : Edelopaal met de donkerste ondergrond, kleurenspel en hoge vastheid. Komt voor als steengruis, waar opaal holle ruimten opvult.
 • Harlekijnopaal : Doorzichtig tot doorschijnend edelopaal met opvallende segmentachtige kleureffecten. Behoort tot de meest geliefde opalen.
 • Jellyopaal : Blauwachtige groene edelopaal met beperkt kleurenspel.
 • Chrystalopaal : Slechts weinig rode reflecties op kleurloze, glazen ondergrond.
 • Girasol : Bijna kleurloze, doorzichtige edelopaal met blauwachtige lichtschijn.
Vuuropaal:

Vuuropaal genoemd naar de oranje kleur vertoont meestal geen opalisatie, dit komt zelden voor en is meestal melkachtig troebel. De beste kwaliteiten zijn helder doorzichtig en worden gefacetteerd, ze zijn gevoelig voor elke vorm van druk.

Gewoon opaal:

 • Agaatopaal : Agaat met lichte en donkere opaallagen.
 • Houtopaal : Geel- of bruinachtige opaal als versteend hout.
 • Angel skin-opaal : Misleidende benaming voor de opaalachtige palygorskiet, een ondoorzichtige, witachtige tot rozekleurige silicaatmineraal.
 • Honingopaal : Honinggele, doorschijnende opaal.
 • Hyaliet : Kleurloze glasheldere opaal met sterke glans.
 • Hydrofaan : Een door waterverlies troebel geworden melkopaal, door opname van water wordt hij doorschijnend en opaliserend.
 • Cascholong : Porseleinachtigre, melkwitte opaal met grijze, geelachtige en roodachtige kleuren en parelmoerglans.
 • Melkopaal : Doorschijnend witachtig, vaak met roodachtige waas.
 • Porceleinopaal : Witte, ondoorzichtige melkopaal.
 • Mosopaal : Melkopaal met donkere dendrieten.
 • Prasopaal : Appelgroene opaal, vervanging voor chrysopraas.
 • Wasopaal : Geelbruine opaal met wasachtige glans.

Prijsbepaling

Black and Crystal Black Opal
Green/Blue in Color
Lightning Ridge Australia

Deze tabel wordt gebruikt als groen of blauw de primaire kleur is tegen een donkere achtergrond, zoals Lightning Ridge Australië Black Opal. Als je deze steen tegen het licht houdt kun je er doorheen kijken. Grote vellen (patronen) van blauw of groen helder kleur kunnen worden hoger gewaardeerd NB – Dit zijn retail prijzen.

Price per Carat
Commercial
Good
Fine
Extra Fine
40-120
120-500
500-2800
2800-9200

Black and Crystal Black Opal
Red/Orange in Color
Lightning Ridge Australia

Deze tabel wordt gebruikt wanneer rood of oranje de primaire kleur is tegen een donkere achtergrond Lightning Ridge Australië is de enige bron. Red Multicolor kan hoger worden geprijsd in elke categorie, terwijl een andere kleur lager kan worden geprijsd (zoals groen). Een zwart kristal is solide heldere kleuren tegen een donkere achtergrond, Maar wanneer je deze in het licht houdt kan de steen oplichten”. Wanneer speciale patronen, afbeeldingen of “rolling flashzichtbaar zijn wordt de steen ook hoger getaxeerd. NB – Dit zijn retail prijzen.

Price per Carat
Commercial
Good
Fine
Extra Fine
100-200
200-1400
1400-7000
8000-20000

 

 Australian Crystal Opal
‘Crystal Opal’ betekent “helderwanneer je hem tegen het licht houdt. NB – Dit zijn retail prijzen.

Price per Carat
Commercial
Good
Fine
Extra Fine
2-40
40-120
120-1000
1000-6000

 

Australian White Opal (Coober Pedy)
Wit opaal komt uit Zuid-Australië van wit met geen kleur, tot vurige kleuren van alle helderheid, zelfs felle flitsen van kleur. Een deel van de witte opalen kan een grijsachtige ondertoon hebben. Typisch wit opalen zijn ondoorzichtig tot doorschijnend. NB – Dit zijn retail prijzen.
Price per Carat
Commercial
Good
Fine
Extra Fine
1-30
30-90
90-500
500-2000

Boulder Opals

Deze tabel wordt gebruikt wanneer Queensland of Andamooka Boulder Opaal met een donkere achtergrond en een spel van kleuren in kleine vlekjes of kleine knipperende vlokken verschijnenHoe meer er van het oppervlak gekleurd is hoe hoger de prijs van de steen Hoe meer % van het oppervlak met kleuren versus bruin” matrix bepaalt waarde evenals de helderheid. Blauw en groen komt veel vaker voor, dus als er ook rood in zit verhoogd dit de prijs nog meer. NB – Dit zijn retail prijzen. Prijzen zijn meestal genoteerd per stuk NIET karaat.

Price per Carat
Commercial
Good
Fine
Extra Fine
1-20
20-100
100-400
400-2000

 

 Yowah Nuts

Deze lichtbruine tot donkerbruine ijzersteen nut” gevormde rotsen, verschijnen flauw op de buitenkant, maar binnenin kunnen spectaculaire kleuren zitten, zoals getoond in de afbeelding. Wanneer de steen een mooi patroon bevat worden ze hoger getaxeerd. Meestal zijn het gewoon kleine vlakjes.

Price per Carat
Commercial
Good
Fine
Extra Fine
1-10
10-90
90-300
300-2000

 

Mexican Fire OpalMexican fire opal
Deze stenen worden vaak met facetten geslepen om de oranje kleur mooi uit te laten komen. Soms zijn ze ook fel geel of rood of andere vurige kleuren.
Mexicaanse Opalen met echte flitsen van kleur groen, oranje, rood en zelfs blauw zijn de meest gewilde en zeldzaamste van alle Mexicaanse opalen. NB – Dit zijn retail prijzen.

Price per Carat
Commercial
Good
Fine
Extra Fine
2-60
60-180
160-350
320-800

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s